Våre kunstnere

Enhver som har mistet føring i hendene sine og som derfor har tatt opp maling ved å sette penselen i munnen eller mellom tærne, kan komme i betraktning til opptak i vår forening. Tilsendte verk blir så bedømt av en jury bestående av hovedsakelig andre munn- og/eller fotmalende kunstnere. Vi har for tiden 4 norske stipendiater. De får utbetalt månedlige bidrag til undervisning for å nå det kunstneriske nivå som er nødvendig, mens de som er gått fra stipendiat til fullverdige medlemmer får en garantert livsvarig månedlig ytelse. Denne utbetales selv om sykdom hindrer kunstneren i å male lengre.
Da Munn- og Fotmalende Kunstneres Forening holdt sitt første årsmøte i 1957 hadde man totalt 18 medlemmer fra 8 forskjellige land: Belgia, Frankrike, Holland, Norge, Sveits, Sverige, Tyskland og Østerrike. I dag har foreningen nærmere 800 medlemmer og stipendiater fra over 70 land i Europa, Nord- og Syd-Amerika, Asia, Afrika og Oseania.
 
Mer informasjon om flere av våre kunstnere på verdensbasis ser du under foreningens nettsider VDMFK.
 

Henriette Nyhammer Vik (f. 1990)

Henriette Nyhammer Vik ved arbeidsstasjonen sin.Henriette Nyhammer Vik fikk vårt Startstipend i 2022 og ble i 2024 godkjent som stipendiat. Henriette har en medfødt skade i sentralnervesystemet. Hun har vært avhengig av rullestol hele livet siden skaden gjør at hun har nedsatt viljestyrt bevegelse i kroppen. Da hun begynte på skolen, var skriving og tegning en utfordring. En dag prøvde hun å ta blyanten i munnen for å skrive og siden den gang, har hun brukt munnen til å både tegne og skrive. Hun har vært kunstinteressert hele livet, men det var først under Covid isolasjonen at hun begynte med vannmaling. Siden mars 2020 har hun malt nesten hver dag. Maling gir henne stor glede og mestring i hverdagen. Vi gleder oss til å vise hennes flotte motiv så fort de vil være klare for reproduksjon og ser frem til å følge hennes utvikling.

 

 

 

 

 Aase Helene Sveen (f. 1944)

AaseHeleneSveen

Aase Helene Sveen ble født i Lillehammer og bor nå på Biri. I 1992 fikk hun diagnosen Multippel sklerose (MS) og er nå rullestolbundet. Aase Helene Sveen er en meget spennende munnmaler. Etter få år med munnmaling og etter først å ha fått vårt startstipend, ble hun usedvanlig raskt MFK-stipendiat. Hun kan ikke bruke armer eller hender, men har et godt grep om proporsjoner og farger. Hun maler helst naturmotiv i akryl. Her kan man ta en sniktitt på hennes motiv, eller lese artikkelen om henne i Gjøviks Blad her.

Brit Grøtterud Skotland (f. 1952)

britgrotterudskotland_varekunstnere

Brit Grøtterud Skotland ble godkjent som stipendiat av MFK–Foreningens jury i desember 2015. Vi er stolte over å ha presentert hennes kunst blant annet på julekort, til-og-fra kort, sommerkort, samt i vår Kunstkalender. Vi kommer til å ha mer av Brit i årets kolleksjon. Brit ble født i Kongsberg og vokste opp med 5 søsken på en gård i Hvittingfoss. Hun har alltid vært kreativ og utdannet seg innenfor veving, samtidig som hun spilte håndball aktivt til hun var 25 år. Brit er gift og har 2 barn. I 2011 var hun på fottur og hadde et stygt fall som gjorde henne lam. Under rehabilitering på Sunnaas ble hun oppmuntret til å male og dette fortsatte hun med da hun kom hjem. Hun maler originale og fargerike motiv og har stor glede av sin kreativitet. Dette gir henne mening i hverdagen, samtidig som det er god trening for nakken hennes.

Bjørg Karin Vangen Bakkelund (f. 1951)

BjørgKarinBakkelund

Bjørg Karin Vangen Bakkelund er født i Lena hvor hun fortsatt bor. Hun fikk Multippel sklerose (MS) i 1989.

Hun er glad i å male natur og blomster og kattemotiver. Bjørg Karin har utviklet seg mye siden hun fikk det første stipendet og flere av hennes motiv er blitt reprodusert.

Norge Rundt besøkte henne i 2007 før hun ble godkjent og innslaget finnes her. Bjørg Karin ble godkjent som stipendiat i 2011.

Wenche Løseth (f.1960)

Wenche Løseth ble rammet av hjernestammeinfarkt som 39-åring. Som en følge av dette, fikk hun den sjeldne diagnosen “Locked in Syndrom”. Trebarnsmoren ble lammet og mistet taleevnen. I desember 2017 – flere år senere – etter 1100 logopedtimer har hun lært seg – ikke bare å snakke på nytt, men også å male med penselen i munnen. Fra hun begynte med denne vanskelige maleteknikken, har Wenche hatt en utrolig fremgang. Så bra, at 5 av hennes malerier ble valgt ut og sendt til den internasjonale foreningen av Munn- og Fotmalende Kunstnere. Seks måneder etter fikk hun beskjed om at Foreningens jury hadde vurdert hennes arbeider og anbefalt henne som stipendiat. Det er en bragd å komme gjennom dette lille nåløyet – og det ble en gledelig avslutning på året 2017. Det er nesten umulig å forestille seg hvilke barrierer Wenche har måttet nedkjempe. Denne store anerkjennelsen gir en plattform for hennes videre kunstneriske utvikling. Her kan du lese mer om Wenche.

Ingeborg Alvær Johnsen (f. 1950 - 2016)

IngeborgAlværJohnsen

Ingeborg Alvær Johnsen ble født med den sjeldne diagnosen Arthrogryposis multiplex congenita (AMC) og kunne verken røre ben eller armer. Ingeborg begynte derfor å male med penselen i munnen i 2001 og produserte et bredt spekter av landskap, blomster og stilleben. Hun foretrakk små naturmotiver i olje. Ingeborg fikk malerier reprodusert. Ta en titt på "Svaner i sjøen"  som er malt med pensel i munnen. Ingeborg gikk dessverre bort i november 2016.

Tone Fossland (f.1946 - 2007), tidligere fullverdig medlem av VDMFK

ToneFosslandTone ble født i Bergen i 1946. Etter videregående jobbet hun som laboratorieassistent på patologisk institutt. Hun studerte biologi og ville bli laboratorieingeniør. Helt fra hun var liten, var Tone veldig glad i å male og hun drev mye med både rose- og porselensmaling.
I en alder av 35 år fikk Tone diagnosen multippel sklerose (MS). Kun syv år etter ble hun bundet til rullestol; sykdommen hadde lammet Tones armer og ben. I 1995 forsøkte hun seg så smått med å male med munnen. Til å begynne med utviklet hun en egen teknikk, deretter gikk hun i lære hos en profesjonell kunstner.
I 1995 mottok Tone et stipend fra Munn- og Fotmalende Kunstneres Forening og i 1998 ble hun et fullverdig medlem. Tone Fossland brukte oljefarger, men også akvareller og kull. I løpet av utrolig kort tid utviklet hun seg til å bli dyktig i olje. Hun malte stilleben, natur og portretter; bildene er naturtro og malt med stor fargesans.
Foreningen har brukt bildene hennes flere ganger og media har også vært interessert i henne og hennes kunst. Programposten "Norge Rundt" hadde et innslag om henne og flere ukeblader samt aviser skrev artikler om henne. Les "Tid for munn- og fotmalt kunst" fra 2000 i Tidsskrift for Den norske legeforening. Tone gikk tragisk bort i 2007.

 

 

Sigrid Slora (f. 1928 - 1991)

Sigrid Bilde av Sigrid Slora Erlandsen, Munnmaler. Bilde.bygget hus med sin mann og så frem til å flytte inn, da hun ble angrepet av en virusinfeksjon. For Sigrid betydde det at hun aldri ville bli i stand til å gå igjen. Da hun kom til hjemmet hun hadde gledet seg slik til, var det i rullestol. Hun begynte med et «mal-etter-numrene-malersett» og hun fylte bildene med farger som stemte overens med fargene på modellbildet. Dette ga henne bevis på at hun kunne bruke en pensel som hun holdt i munnen og etter hvert med godt resultat. Da hun en dag fikk en pakke med julekort fra Munn- og Fotmalende Kunstnere oppdaget hun at dette var malt av kunstnere som var like funksjonshemmede som henne, ble hun oppmuntret til å male for alvor. I 1985 ble Sigrid Fullverdig Medlem og flere av hennes malerier ble reprodusert og etter hvert donert til Forlaget.

 

 

 

TOP