Våre kunstnere
Da Munn- og Fotmalende Kunstneres Forening holdt sitt første årsmøte i 1957 hadde man totalt 18 medlemmer fra 8 forskjellige land: Belgia, Frankrike, Holland, Norge, Sveits, Sverige, Tyskland og Østerrike. I dag har foreningen nærmere 800 medlemmer og stipendiater fra over 70 land i Europa, Nord- og Syd-Amerika, Asia, Afrika og Oseania.
Aase Helene Sveen (f. 1944)
Aase Helene Sveen ble født i Lillehammer og bor nå på Biri. I 1992 fikk hun diagnosen Multippel sklerose (MS) og er nå rullestolbundet. Aase Helene Sveen er en meget spennende munnmaler. Etter få år med munnmaling og etter først å ha fått vårt startstipend, ble hun usedvanlig raskt MFK-stipendiat. Hun kan ikke bruke armer eller hender, men har et godt grep om proporsjoner og farger. Hun maler helst naturmotiv i akryl. Her kan man ta en sniktitt på hennes motiv, eller lese artikkelen om henne i Gjøviks Blad her.
Brit Grøtterud Skotland (f. 1952)
Brit Grøtterud Skotland ble godkjent som stipendiat av MFK–Foreningens jury i desember 2015. Vi er stolte over å ha presentert hennes kunst blant annet på julekort, til-og-fra kort, sommerkort, samt i vår Kunstkalender. Vi kommer til å ha mer av Brit i årets kolleksjon. Brit ble født i Kongsberg og vokste opp med 5 søsken på en gård i Hvittingfoss. Hun har alltid vært kreativ og utdannet seg innenfor veving, samtidig som hun spilte håndball aktivt til hun var 25 år. Brit er gift og har 2 barn. I 2011 var hun på fottur og hadde et stygt fall som gjorde henne lam. Under rehabilitering på Sunnaas ble hun oppmuntret til å male og dette fortsatte hun med da hun kom hjem. Hun maler originale og fargerike motiv og har stor glede av sin kreativitet. Dette gir henne mening i hverdagen, samtidig som det er god trening for nakken hennes.
Bjørg Karin Vangen Bakkelund (f. 1951)
Bjørg Karin Vangen Bakkelund er født i Lena hvor hun fortsatt bor. Hun fikk Multippel sklerose (MS) i 1989.
Hun er glad i å male natur og blomster og kattemotiver. Bjørg Karin har utviklet seg mye siden hun fikk det første stipendet og flere av hennes motiv er blitt reprodusert.
Norge Rundt besøkte henne i 2007 før hun ble godkjent og innslaget finnes her. Bjørg Karin ble godkjent som stipendiat i 2011.
Wenche Løseth (f.1960)
Wenche Løseth ble rammet av hjernestammeinfarkt som 39-åring. Som en følge av dette, fikk hun den sjeldne diagnosen “Locked in Syndrom”. Trebarnsmoren ble lammet og mistet taleevnen. I desember 2017 – flere år senere – etter 1100 logopedtimer har hun lært seg – ikke bare å snakke på nytt, men også å male med penselen i munnen. Fra hun begynte med denne vanskelige maleteknikken, har Wenche hatt en utrolig fremgang. Så bra, at 5 av hennes malerier ble valgt ut og sendt til den internasjonale foreningen av Munn- og Fotmalende Kunstnere. Seks måneder etter fikk hun beskjed om at Foreningens jury hadde vurdert hennes arbeider og anbefalt henne som stipendiat. Det er en bragd å komme gjennom dette lille nåløyet – og det ble en gledelig avslutning på året 2017. Det er nesten umulig å forestille seg hvilke barrierer Wenche har måttet nedkjempe. Denne store anerkjennelsen gir en plattform for hennes videre kunstneriske utvikling. Her kan du lese mer om Wenche.
Ingeborg Alvær Johnsen (1950 - 2016)
Ingeborg Alvær Johnsen ble født med den sjeldne diagnosen Arthrogryposis multiplex congenita (AMC) og kunne verken røre ben eller armer. Ingeborg begynte derfor å male med penselen i munnen i 2001 og produserte et bredt spekter av landskap, blomster og stilleben. Hun foretrakk små naturmotiver i olje. Ingeborg fikk malerier reprodusert. Ta en titt på "Svaner i sjøen" som er malt med pensel i munnen. Ingeborg gikk dessverre bort i november 2016.
Tone Fossland, tidligere fullverdig medlem av MFK (VDMFK)
Tone ble født i Bergen i 1946. Etter videregående jobbet hun som laboratorieassistent på patologisk institutt. Hun studerte biologi og ville bli laboratorieingeniør. Helt fra hun var liten, var Tone veldig glad i å male og hun drev mye med både rose- og porselensmaling.
I en alder av 35 år fikk Tone diagnosen multippel sklerose (MS). Kun syv år etter ble hun bundet til rullestol; sykdommen hadde lammet Tones armer og ben. I 1995 forsøkte hun seg så smått med å male med munnen. Til å begynne med utviklet hun en egen teknikk, deretter gikk hun i lære hos en profesjonell kunstner.
I 1995 mottok Tone et stipend fra Munn- og Fotmalende Kunstneres Forening og i 1998 ble hun et fullverdig medlem. Tone Fossland brukte oljefarger, men også akvareller og kull. I løpet av utrolig kort tid utviklet hun seg til å bli dyktig i olje. Hun malte stilleben, natur og portretter; bildene er naturtro og malt med stor fargesans.
Foreningen har brukt bildene hennes flere ganger og media har også vært interessert i henne og hennes kunst. Programposten "Norge Rundt" hadde et innslag om henne og flere ukeblader samt aviser skrev artikler om henne. Les "Tid for munn- og fotmalt kunst" fra 2000 i Tidsskrift for Den norske legeforening. Tone gikk tragisk bort i 2007.
Mer informasjon om flere av våre kunstnere på verdensbasis ser du under foreningens nettsider VDMFK.